Αντιδήμαρχος στη δυσκολότερη δημοτική κοινότητα του Δήμου Τανάγρας, στα Οινόφυτα, ο Βασίλης Βλάχος, μας έδωσε μια εικόνα από τα θέματα που απασχολούν τη Διοίκηση του Δήμου και φυσικά, αυτόν προσωπικά.
Σύμφωνα με τον κ. Βλάχο, το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής, λέγεται «μόλυνση», από τα εργοστάσια της περιοχής και το Ασωπό ποταμό. «Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό» μας τόνισε, για να συνεχίσει: «Ο Ασωπός δεν είναι δημοτικό θέμα. Είναι εθνικό και η Πολιτεία οφείλει να σκύψει πάνω του και να δώσει λύση. Στα χαρτιά μόνο είναι εθνικό! Έχουμε κάνει συναντήσεις με αρμοδίους και με την κα Καραβασίλη. Δεν νοείται περιβαλλοντικά πληγείσα περιοχή και να μην έχει επιθεωρητές περιβάλλοντος σε καθημερινή βάση. Την ταμπέλα την βάλαμε, αλλά ο έλεγχος χωρίς προσωπικό είναι μόνο στα χαρτιά».
Την καθημερινότητα του δημότη προσπαθεί να εξυπηρετήσει η Δημοτική Κοινότητα και όπως μας ανέφερε ο κ. Βλάχος, την αντιμετωπίζουν ικανοποιητικά μέσα στα όρια του δυνατού. Βέβαια, υπάρχει και η έλλειψη σε προσωπικό, που κάνει τις προσπάθειες δυσκολότερες.
Ο Αντιδήμαρχος μας εξέφρασε την εύλογη απορία του, πως μέσα σε μια τόσο βιομηχανοκρατούμενη περιοχή, υπάρχει τόσο μεγάλη ανεργία. Μια αιτία κατά τον κ. Βλάχο, είναι η μη λογική πολιτική, που αφορά τη στελέχωση σε εργατικό δυναμικό, που ακολουθούν οι διοικήσεις των βιομηχανικών μονάδων. Μολύνουν που μολύνουν ανεξέλεγκτα την περιοχή, δεν παρέχουν όμως και στους κατοίκους τους, ένα ικανό αριθμό εργατικών θέσεων, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία.
Πρόβλημα όμως υπάρχει και με τις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Δήμο. Χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος μας ανέφερε: «Οι βιομηχανίες στις υποχρεώσεις τους δεν είναι απόλυτα εντάξει. Προσπαθούμε να εισπράξουμε ακόμη τα νερά! Ήδη έχω στείλει επιστολές και έχω ειδοποιήσει αυτούς που δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, να ρυθμίσουν το θέμα».
Τα Οινόφυτα, είναι αλήθεια, έχουν να παρουσιάσουν σήμερα μια βελτιωμένη εικόνα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι άνθρωποί της Κοινότητας υπερβάλουν εαυτούς, σε μια περίοδο βέβαια, που οι καταστάσεις δεν είναι ευοίωνες για τη χώρα γενικά. Μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες της θητείας τους, έχουν αποκαταστήσει την ακίνδυνη βατότητα (λακκούβες) σε αρκετούς δρόμους, έχουν αποκαταστήσει σε μεγάλο βαθμό την καθαριότητα, φροντίζουν να ελέγχουν συνεχώς την ποιότητα του δικτύου ύδρευσης και όλα αυτά, χωρίς τους μήνες αυτούς να υπάρχει προϋπολογισμός.
Ο «Καλλικράτης», δεν έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα, στο μέγεθος φυσικά που όλοι όσοι τον πίστευαν ανέμεναν. Ο Βασίλης Βλάχος για το θέμα αυτό μας είπε: «Δεν ξέρω ακόμη πως θα λειτουργήσει. Είναι ένα εγχείρημα που έγινε γρήγορα, χωρίς να μελετηθεί πολύ και επάνω σε μια κρίση και χωρίς πόρους. Ερχόμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε μια νέα κατάσταση με πολύ λιγότερα έσοδα και τίθεται μοιραία το ερώτημα, πως εμείς μπορούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα στη ζωής μας, ως πολίτες, που αυτός είναι και ο στόχος μας; Εμείς όμως, επιδή θέλουμε να κοιτάμε τον συμπολίτη μας στα μάτια και για να ανταποκριθούμε στο ζητούμενο αυτό, υπερβάλουμε εαυτούς. Και εμείς οι αιρετοί και οι εργαζόμενοι στο Δήμο και την Κοινότητα, δίνουμε το παραπάνω. Λειτουργούμε όλοι με το Ελληνικό φιλότιμο. Μεγάλη μας βοήθεια, οφείλω να αναφέρω, ο εθελοντισμός. Έχουμε κοινά προβλήματα με τους συνδημότες μας και κάθε μέρα βλέπουμε αυτό, το «κίνημα ζωής» θα έλεγα, να μεγαλώνει. Στηρίζουμε πολλά στη βοήθεια του κόσμου. Αν δεν την έχουμε, θα παλεύουμε χωρίς να καταφέρνουμε να κερδίζουμε έδαφος στην ποιότητα της ζωής που στοχεύουμε».
Ο Βασίλης Βλάχος μας ανέφερε επίσης και την ανάγκη να λυθεί οριστικά το θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού, με το να μπορέσει η νέα Δημοτική Αρχή να τον λειτουργήσει η ίδια, με το απαιτούμενο επιστημονικό και εργατικό προσωπικό που σήμερα ο Δήμος, δυστυχώς, δεν διαθέτει. Για τον κ. Αντιδήμαρχο αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, που χρειάζεται άμεση λύση, για ένα ζωτικό «εργαλείο» που λειτουργεί 24 ώρες το 24ώρο.
«Και στο θέμα αυτό θα βρούμε λύση» μας τόνισε ο κ. Βλάχος και συμπλήρωσε: «Είμαστε μια πολύ καλή ομάδα στη διοίκηση του Δήμου, με κινητήρια δύναμη το Δήμαρχο Βαγγέλη Γεωργίου και μεταξύ μας υπάρχει σύμπνοια. Λειτουργούμε ομαδικά και συζητάμε όλα τα προβλήματα. Και τα γενικά και τα κατά τόπους. Και δίνουμε λύσεις».
Ιδιαίτερη αναφορά επίσης, έκανε για το Δήλεσι, το οποίο το θεωρεί τον μεγαλύτερο μοχλό ανάπτυξης για όλη την περιοχή, το «τιμόνι» για την ανάπτυξη του τουρισμού στο Δήμο. Για τον Βασίλη Βλάχο, είναι αδιανόητο όμως, να μην έχει το Δήλεσι Σχέδιο Πόλης: «Το Σχέδιο Πόλης έχει ξεκινήσει από το ’95 και σταμάτησε. Το κράτος δεν έχει περιθώρια. Εμείς ό,τι μπορούμε σαν τοπική αυτοδιοίκηση, κάνουμε. Έχουμε βάλει κάποιο ποσόν για να ξεκινήσουμε κομμάτι-κομμάτι, να βάλουμε όλη την περιοχή». Ανέφερε ακόμη, πως το Σχέδιο Πόλης των Οινοφύτων τελειώνει και πιθανόν στο τέλος του μήνα να αναρτηθεί.
«Όλα αυτά έγιναν με πολύ μεγάλη προσπάθεια» συμπλήρωσε ο κ. Βλάχος, για να μας αναφέρει, πως, μεγάλο βάρος στα δυο πρώτα χρόνια, δίνεται και στη διαχείριση των χρεών που παρέλαβαν.
Κλείνοντας τη συζήτησή μας αυτή ο Αντιδήμαρχος Οινοφύτων Βασίλης Βλάχος, μας είπε, πως μπορεί τα Οινόφυτα να έχουν αυτή τη στιγμή τα περισσότερα προβλήματα από τις υπόλοιπες Δημοτικές Κοινότητες, αλλά, έχουν και τη δυναμική να βγουν απ’ αυτά. Αυτή τη δυναμική που την αξίζει ο τόπος.